Tarihçemiz

Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı, STFA Holding’in kurucularından M. Sezai Türkeş tarafından, STFA’nın da yaşgünü olan 26 Mart 1992 tarihinde kurulmuştur. Kurulduğu zaman merkez ofisi İstanbul Kızıltoprak’ta, bugün ise Bostancı’da bulunan vakfımızın kuruluş amacı ülkemizde üniversite ve üniversite sonrası eğitimde gereksinim duyulan kitap, dergi gibi bilimsel ve teknik kökenli kaynakların dilimiz Türkçe’ye çevrilmesi ve yayınlanmasını sağlamaktır. Kar amacı gütmeyen ve Türkçe eğitime destek vermek için kurulan vakfın finansmanını STFA üstlenmiştir.

Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı, Tıp alanı ağırlıklı olmak üzere Psikoloji, Ekonomi ve Mühendislik alanlarını da kapsayan toplam 41 Bilimsel ve Teknik Yayın’ın Türkçeleştirilmesini sağlamış ve kitapevlerinin düşük kar marjları sebebiyle yayınlamaya çekindiği bu kitapları Türkçe’mize kazandırmıştır.

Yayınladığı ilk 7 kitabın ardından Sezai Türkeş’in önderliğinde İstanbul Alemdağ’da Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı Matbaası kurulmuş, ve vakfın kendi bünyesinde bulunan bu matbaada ilerleyen yıllar boyunca vakıf yayınlarından oluşan 30’a yakın kitap basılmıştır. Geniş bir personele iş imkanı sağlamış olan matbaa, zaman içinde günün koşullarına ayak uydurmak için İstanbul Hasanpaşa’ya taşınmıştır.

Matbaa ile birlikte Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı bünyesinde bir de cilthane bulunmaktadır. Böylece vakfımız, yayınlamış olduğu kitapların büyük bir bölümününü daha uygun maliyetler ile kullanıcıya sunabilmek amacıyla tamamen kendi bünyesinde hazırlayabilme kapasitesine sahip olmuştur.

Bir ülkenin gelişmişliği, o ülkenin ürettiği bilgi ve teknolojiyle paralellik gösterir. Bilgi ve teknoloji üretmek ise o ülkenin bilimsel ve teknik kaynaklarının zenginliği ile ilişkilidir. Gelişmiş ülkeler, kendi dillerinde olmayan bilim ve teknik kaynaklarını kendi dillerine kazandırarak diğer gelişmiş ülkelerin edindiği bilgilerden yararlanmayı amaçlarlar.

Vakfımız, üniversite ve üniversite sonrası eğitimde eksikliği duyulan veya yüksek fiyatları nedeniyle ulaşılabilir olmayan yabancı bilgi kaynaklarını kar amacı olmadan Türkçe konuşan herkesin hizmetine sunmayı hedef olarak belirlemiştir.

Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı’na hizmeti geçen isimler arasında kurucumuz Yüksek Mühendis Mehmet Sezai Türkeş’in yanı sıra Prof. Dr. Tuncer Özkan, Prof. Dr. Ergun Toğrol, Prof. Dr. Atıf Ural, Prof. Dr. Orhan Başkır, Prof. Dr. Yener Aytekin, Prof. Dr. Süleyman Velioğlu, Prof. Dr. Adnan Aydıner, Osman Senai Börekçi, Yılmaz Tulunay, Serbülent Bingöl, Altok Kurşun, Halid Ek, Alper Baran, Tayfun Denizhan, Sinan Tahan, Mehmet Ali Neyzi, Dr. Yaşal Uysal ve Kadir Hacimuto da bulunmaktadırlar.

Bugün Mütevelli Heyeti Başkanlık görevini, aynı zamanda STFA Grubu Onursal Başkanı ünvanının da sahibi Tomris Taşkent’in üstlendiği vakfımız, STFA’nın ve Taşkent ailesinin diğer değerli üyeleri Alp Yalçın Taşkent, Nur Çetin Taşkent ve Sezai Emin Taşkent’in destekleriyle  faaliyetlerini yeni alanlara taşıyarak sürdürmektedir. Vakfımızın Genel Müdürlük görevine ise Alp Köksal getirilmiştir.

Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı’nın kurucularının koyduğu hedefleri koruyarak bir adım daha ileriye taşımak için internet üzerindeki en önemli ücretsiz eğitim portalı olan dünyaca ünlü Khan Academy ile karşılıklı bir anlaşma yapılmış ve Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı, 2012 yılından itibaren Khan Academy’nin A.B.D.’deki merkezinin dışında ismini kullanma yetkisi olan ilk ve tek kurum konumuna gelmiştir. Bugün Bill ve Melinda Gates Vakfı, Carlos Slim Vakfı, Lemann Vakfı gibi dünyaca meşhur vakıflar Khan Academy’nin A.B.D ve Güney Amerika ülkelerindeki faaliyetlerini desteklerken, Khan Academy dersleri İngilizce’den kurumsal olarak İspanyolca, Portekizce, Fransızca; ve bireysel yardımlarla yaklaşık 40 dile çevirlmektedir. Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı ise verdiği 500 milyondan fazla ders ile dünyanın en büyük ücretsiz öğrenim platformu olan Khan Academy’nin ilk uluslararası partneri olmanın ve eğitim içeriğinin dünyanın muhtelif dillerine çevrilmesi sürecinin önünü açmış olmanın gururunu yaşamaktadır.

Türkçe bilen herkese, her yerde, dünya standartlarında, bedelsiz eğitim için siz de www.khanacademy.org.tr ‘yi ziyaret edebilirsiniz.

tesettür giyim e-imza